VERK_EX_A_FINAL_50p.jpg

Tradisjonstunet

Nybyggeri - Konkurrence 2020

Vision

Follo Museum i Drøbak er en kulturbærende institution, som med sine udstillinger og aktiviteter både oplyser og inspirerer. Med tilføjelsen af Verkstedet får museet et nyt og identitetsskabende samlingspunkt med atmosfære og stoflighed. Verkstedet skal udover at være smuk og genkendelig inkarnere både håndværk, natur og den levende tradition. Bygningen er konstrueret som en klar, enkel og rationel struktur, som samler aktiviteterne i en robust og fleksibel plan som sikrer maksimal fleksibilitet i anvendelsen. Grundrummet er kraftfuld, som en vikingesal og kan opdeles efter behov i forhold til skiftende behov for værkstederne.

VERK_INT_D_FINAL.jpg
fghhfhh.jpg

Huset i landskabet

Kontakten til naturen er en særlig kvalitet ved Follo Museum. Vi ønsker at forstærke denne oplevelse at et museum midt i naturen ved at lade udeområderne fremstå mest muligt frodigt. Huset er placeret som en længe parallelt med Belsjøveien og danner ryg til et afgrænset og tydeligt defineret parkeringsareal. Mod museet skabes en indre intim og mere beskyttet verden fri for støj og forstyrrende elementer. Ind og udtransport til værkstedet er placeret for end en af bygningen så gener i forhold til publikum minimeres. De grønne omgivelser giver en stærk ude- og indeoplevelse. Altid under indflydelse af sæsonernes rige variation i løvformer, farver og kig til naturen. Landskabet omring Verkstedet opfordrer til fordybelse og læring, aktivitet og afslapning, alt efter hvem og med hvilket formål man besøger Musset. Når man som gæst ankommer til museet, ledes man naturligt mod hovedindgangen, som opstår som en portal i strukturen. Porten er et lyst og inviterende mødested, hvor taget danner et beskyttet og overdækket samlingsområde for de besøgende. Her venter gæster i tørvejr på bussen en regnfuld dag mens de betragter de udstillede genstande fra keramikværkstedet.

Porten peger indgangen til den nuværende museum og café ud og fører gæsterne naturligt videre ind i håndverkstunet. Håndverkstunet er den store udendørs samlings- og læringsplads i skoven hvor lærings-amfiet er det centrale fix-punkt. Museets hovedindgang med informationen markeres med et nyt indgangsparti. Uformelle stiforløb som forbinder de forskellige funktioner. De hævede terrasser svæver let over landskabet, og er et rumdannende element, som giver mulighed for ophold og plads til værkstedets nære udeaktiviteter. Lamellerne i loftet i værkstederne fortsætter ud under udhænget, hvor de filtrerer lyset og forstærker ude/inde-oplevelsen.

Konstruktion, struktur og materialer

Konstruktion og struktur har hentet inspiration i både den japanske og hjemlige byggetradition hvor klarhed og forfinelse er gennemgående temaer. Konstruktionerne er enkle med synlige og tilgængelige tømmersamlinger. Husets er med sin konstruktion og detaljering en fejring af træet og de muligheder, der ligger i forarbejdningen og forædlingen af materialet. Tomten er klippegrund, så huset står derfor på pæle med terrasse rundt om hele huset. Husets bærende og strukturerende konstruktion er hovedsageligt i massiv tømmer mens facaderne er beklædt med lokalproduceret Malm furu. Facadebeklædningen som er vedligeholdelsesfri bliver grå og smukkere med årene, som den patinerer.

VERK_EX_B_FINAL.jpg

Huset er karakteristisk ved det store udkragede tag, som skaber en beskyttet zone rundt hele huset til ophold og udendørs aktiviteter. I tillæg leverer tagudhænget konstruktivbeskyttelse af træ- og vinduespartier og sikrer på den måde minimalt vedligehold og lang levetid for bygningen. Taget som er beklædt med zink afløses af U-glas som sikrer et lyst, behageligt og funktionelt miljø under udhænget.

plan udklip.JPG

Tanker om tradition i håndværk og arkitektur

Traditionshåndværket besidder en styrke og sjæl, som er en evig kilde til inspiration for både lægmænd og fagfolk.
De fremstillede genstande har fundet sin form igennemgenerationers forædling; alt overflødigt er skåret væk og intet yderligere kan tilføjes uden at kompromittere helheden. Formen er afledt af funktionen og materialernes egenskaber, muligheder og begrænsninger. Det ligger i ordet, at frembringelserne skabes med hænderne og derfor kan hånden og kroppens aftryk også aflæses i de fremstillede genstande. Det giver en særlig forståelse for og tilhørsforhold til genstandene, som vi finder tiltalende.

Fra foyeren indledes turen gennem udstillingerne, som ender i restauranten og butikken. Udstillingerne er store og fleksible sale, som kan fungere opdelt eller i indbyrdes sammenhæng. Lager til udstillingerne er placeret bagest i bygningen med tilgang både udefra og inde fra selve udstillingerne. Udstillingerne består dels af en mørkere del, som kan suppleres med ovenlys i det omfang, det er ønskeligt, dels af en mere udadvendt del med direkte kontakt til Glomma.

Brugen og tiden sætter ligeledes sine spor og aftryk på genstandene, og tilføjer et ekstra lag af dybde. Det gode håndværk får patina og bliver smukkere når det bliver brugt. Når kroppen og tiden bliver nærværende i de ting vi omgiver os med, så styrker det vores oplevelse af væren i verden. Arkitektur har disse egenskaber, når den lykkes. Vores forslag til Verkstedet fejrer de kvaliteter, som definerer ånden i traditionshåndværket. I tillæg til de funktionelle og tekniske løsninger lader vi det sansede og oplevede være kernen i Verkstedet.

VERK_INT_C_FINAL.jpg